مسیر و نتایج یک کسب و کار آموزش دیده در مقایسه با یک کسب و کار بدون آموزش
آموزش برای یک تجارت به چه معناست؟
ثابت شده است که مدیران و صاحبین کسب و کار با آموزش کارآمد و اصولی کارکنان، می توانند در محل کار خود، بهرهوری بیشتری داشته باشند.
یک کسب و کار آموزش ندیده ممکن است با جابجایی کارکنان، کاهش هزینه ها و سایر مسائل مربوط به نیروی کار مشکل داشته باشد. در مقابل؛ یک کسب و کار آموزش دیده به منابع و شیوه های متعددی دسترسی دارد که عملکرد آن ها را به حداکثر می رساند و به آن ها کمک میکند تا بیشترین بهره را از کارکنان ببرند.
کارکنان آموزش دیده، دانش و تخصص لازم برای به حداکثر رساندن توانایی و عملکرد خود و کسب و کاری که در آن هستند را دارند. آن ها بر اساس آموزشهایی که دریافت می کنند؛ اهداف و مقاصد آن شرکت و کسب و کار، مسئولیت های خود و این که چگونه اقدامات آن ها باعث سهولت و کمک در رسیدن به اهداف سازمان میشود، را درک می کنند. همچنین از سوی دیگر، بین کارایی و عملکرد کارکنان آموزش دیده و آموزش ندیده تفاوت های بارز و روشنی وجود دارد.
در سادهترین مثال؛ نیروها و کارکنان آموزش ندیده به دلیل فقدان دانش یا فقدان راهنمایی مناسب، یقیناً غیر مولدتر خواهند بود. این امر منجر به رقابت شدید و احیانا شکست در همان بخش یا صنعت با مشاغل آموزش دیده ای می شود که کارآمدتر هستند و نتایج بهتری ایجاد می کنند. برای سازمان ها ضروری است که شکل، مسیر، نتایج هدف را ارزیابی کنند و کارکنان آموزش دیده ای داشته باشند که بتوانند از طریق برنامه ها یا کارگاه های آموزشی مداوم به طور فعال در این فرآیند ها شرکت کنند. در مقایسه با یک کسب و کار آموزش ندیده، یک کسب و کار آموزش دیده شانس بهتری برای دستیابی به نتایج مورد نظر خود خواهد داشت.
تفاوت بین کارایی و عملکرد نیروی کسب و کار آموزش دیده و نیروی آموزش ندیده
مقایسه شکل، مسیر و نتایج یک کسب و کار آموزش دیده با یک کسب و کار آموزش ندیده، به ما نشان می دهد که تفاوت های قابل توجهی بین این دو مدل وجود دارد. کارکنان آموزش دیده مجهز به دانش لازم برای ارائه خدمات کارآمدتر هستند، زیرا آنها بخاطر آموزشهای مفید و مداوم، روشهایی را برای تخصیص مناسب زمان و منابع آموخته اند و در عین حال تمامی وظایف اجرایی برعهده گرفته شده را به طور مؤثر مدیریت کرده و به انجام می رسانند. از سوی دیگر، کارکنان آموزش ندیده فاقد آیندهنگری هستند و تلاش نمی کنند تا با بازار کار رقابتی امروزی هماهنگی داشته باشند، زیرا آن ها فاقد مهارت های کلیدی موثر و به روز شدهی مورد نیاز برای کارهای تجاری موفق هستند.
آموزش کارکنان تا چه حد به نفع کسب و کار خواهد بود ؟
بخاطر پیشرفت های سریع حوزه تکنولوژی، آموزش کارکنان عامل مهمی در موفقیت هر کسب و کاری خواهد بود. داشتن نیروی کار آموزش دیده به شرکت برتری بزرگی نسبت به آن دسته از رقبای خود می دهد که کمتر به بحث آموزش مداوم کارکنان و پرسنل خود پرداخته و میپردازند. مطمئنا آموزش کاربردی به بهبود کارایی و دقت کل سیستم و پرسنل آن کسب و کار کمک می کند.
کسب و کار های مدرن نیازمند سطح جدیدی از مهارت برای ماندن در رقابت هستند، بنابراین برای کارفرمایان مهم است که آموزش های خوب و کاربردی و به روز به کارکنان خود ارائه دهند. سرمایه گذاری در آموزش کارکنان نه تنها باعث بازدهی بیشتر و کار با کیفیت بالاتر، منجر خواهد شد، بلکه می تواند مسیر و موفقیت بلند مدت سازمان را با ایجاد تیم های بهتر، افزایش درآمد و افزایش رضایت مشتری شکل دهد.
میزان موفقیت کسب و کار هایی که به آموزش کارکنان خود بها داده اند، در مقابل کسب و کارهای سنتی محور و بدون آموزش سیستمی
آموزش در هر کسب و کاری بی شک، امری ضروری است. زیرا به کارکنان اجازه می دهد تا مهارت ها و دانش مورد نیاز برای شغل خود را به دست آورند.
اما آموزش تا چه اندازه در میزان موفقیت یک کسب و کار تاثیر دارد؟
مقایسه شکل، مسیر و نتایج یک کسب و کار آموزش ندیده با یک کسب و کار آموزش دیده، می تواند به ما کمک کند تا بفهمیم آیا آموزش خوب، عملکرد کلی کسب و کار را بهبود می بخشد یا خیر؟
- با بررسی مشاغلی که برای آموزش کارکنان خود ابتکار عمل کرده اند، می توانیم ببینیم که چگونه بر میزان موفقیت کلی آن ها تأثیر می گذارد.
- ما میتوانیم مسیر کسب و کار های آموزشدیده را با مشاغل سنتی که فاقد آموزش سیستماتیک هستند، مقایسه کنیم.
- این مقایسه ما را قادر می سازد تا تفاوت های کلیدی بین این دو نوع کسب و کار را شناسایی کنیم و بهتر درک کنیم که چگونه و با چه روشهایی، سرمایه گذاری در آموزش کارکنان منجر به نرخ موفقیت بالاتر در عملکرد بهتر و ایجاد نتایج موفقتر کل آن سیستم و کسب و کار می شود.
آموزش اصولی و صحیح کارکنان یک کسب و کار شامل چه مواردی می شود؟ کدام آموزش ها را باید برای کارکنان در اولویت قرار داد؟ چرا؟
- آموزش کارکنان برای موفقیت هر کسب و کاری ضروری است. این امر به نوعی یک سرمایه گذاری است که از نظر روحیه بهبود یافته، افزایش بهره وری و خدمات بهتر به مشتریان نتیجه می دهد. کارکنانی که به درستی آموزش دیده اند، عموماً درک بهتری از نقش های خود در سازمان خواهند داشت و به طور مؤثرتری کار می کنند.
- آموزش اولیه و صحیح برای کارکنان باید شامل آموزش ارتباطات بین فردی، خدمات مشتری مداری، دانش محصول، حل مسئله و مهارت های فنی مرتبط با وظایف شغلی آن ها باشد. بسته به نیاز های کسب و کار و مقررات سازمان، میتواند شامل آموزش انطباق یا سایر زمینه های مرتبط با نقش شغلی نیز باشد.
- آموزش باید بر اساس آن چه که به افزایش کارایی یا ارتقای یاد گیری در مهارت های حیاتی که هر کارمند باید داشته باشد، اولویت بندی شود. باید به گونه ای تنظیم شود که کارکنان متوجه باشند که چگونه درست فکر کنند و مشکلات پیچیده را حل کنند.
جمع بندی کلی مطلب
کارکنان ستون فقرات هر سازمانی هستند. هیچ کسبوکاری نمیتواند به موفقیت مستمر و سود عالی برسد مگر اینکه برنامهای مدون و اصولی برای آموزش پرسنل خود قرار داده باشد. مطمئنا هر برنامه آموزشی هزینه هایی را برای کسب و کار بدنبال خواهد داشت. امام در مقایسه با نتایج و افزایش کارآیی کل یک سیستم آموزشدیده تمامی هزینهها ناچیز بوده و پوشش داده خواهد شد. یک کسب و کار یا بیزینس با ارائه آموزش های اولیه و صحیح به کارکنان خود، می تواند به موفقیت و عملکرد برتر در بازار رقابتی دست یابد. اما چگونه بفهمیم که چه نوع آموزشی باید برای کارکنان خود در اولویت قرار گیرد؟ برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید شکل، مسیر و نتایج یک کسب و کار آموزش دیده را با یک کسب و کار آموزش ندیده مقایسه کرد. این مقایسه به ما کمک میکند تا بفهمیم که سرمایهگذاری در آموزش اصولی کارکنان در کدام بخشها ضروری و بسیار مهم است؟ و در ارائه این آموزش های کاربردی و صحیح، کدام حوزه ها باید در اولویت باشند.
شما بگویید
بنطر شما کدام بخش یا بخشهای یک کسب و کار یا بیزینس نیاز بیشتر برای آموزش کارکنان را میطلبد؟. یا اینکه آیا خود کارکنان در کدام بخشها بیشترین مساله را خواهند داشت که نیازمند آموزش فوری یا مستمر خواهد داشت. از نمونه برنامهها و آموزشهای کاربردی که در کسب و کارهای خودتان یا آشنایان سراغ دارید؛ کدامیک بیشترین و بهترین نتایج را ایجاد کرده است؟ پایین همین مطلب و در بخش دیدگاه، نطرات خود را با ما و سایر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید